10. oktober er verdensdagen for psykisk helse. I år har Verdensdagen sammen med Lions Norge og kommunikasjonsbyrået Ung Dialog laget kampanjen Venneprat #syktviktig.

– Vi ønsker at unge voksne skal ta sin psykisk helse på alvor og snakke mer sammen, sier Marie Blomdal prosjektleder fra Ung Dialog.

Venneprat #syktviktig setter lys på psykisk helse og oppfordrer alle til å snakke med venner om sin egen eller andre sin psykisk helse. Målet er at unge skal snakke om sin psykisk helse som de snakker om sin fysiske helse.
– Vi vet at noe av det viktigste forebyggende arbeidet vi kan gjøre, er å snakke om vår psykiske helse og være der for hverandre. Jenter snakker mer om dette enn gutter, og vi vet at det er over dobbelt så mange gutter som begår selvmord i forhold til jenter.

Gul blomst

Kampanjen oppfordrer alle som har lyttet til en venn, delt noe med en venn eller bare støtter kampanjen til å sette en gul blomst i bio på instagram. Målet er at venner som ønsker å dele noe men ikke vet hvem de kan snakke med, at blomsten skal hjelpe til med å starte vennepraten. Intervjuer som er gjort med russegrupper 2019, viser at mange synes det er skummelt å skulle dele noe så privat, og redde for å ikke bli forstått eller blir behandler annerledes. Men når man vet at opp i mot 50% av oss får en psykisk lidelse ila livet, er det kanskje flere enn man tror som vil forstå?

Oppfordring

Uansett om man er russ eller ei, oppfordres alle til å dele kampanjebildet i sine sosiale medier, og å ta en titt på www.syktviktig.no. Her finner man informasjon om kampanjen og kan lese intervjuer fra russegrupper 2019 som prater om temaet.

Bilder og kampanjekit kan lastes ned her.