Å mase om sex helt til den andre til slutt gir etter, kan i verste fall ende med en voldtektsanmeldelse. Dette er ikke en ukjent problemstilling blant ungdom.

Vi har snakket med to russegrupper om det å mase seg til sex. Har gutter og jenter forskjellig oppfatning av hva et nei er, hvor mange ganger kan man spørre om sex, og hva kan man gjøre for å unngå uønskede situasjoner?

Foto: Boogienight 2019

 

Hvor mange ganger er det greit å spørre eller mase om sex?
Gruppene kjenner godt til at masing om sex kan være et problem. Grensene kan virke mer utydelige når man er påvirket av alkohol, og det kan bli vanskelig å oppfatte andres signaler.  

Boogienight 2019:
–  Jeg tenker det er nok med å spørre en gang, du trenger jo ikke mer enn det. Da vet du hva den andre mener. Så får heller den andre si fra selv om den skulle ombestemme seg igjen.

SYZYGY 2019:
– Én gang!

 

Er det alltid gutter som maser, eller kan det være jenter?
SYZYGY 2019:
–  Altså det er jo begge kjønn. Men du leser ikke så mye om at en jente som er den som maser.
–  
Man gjør det på forskjellige måter. Gutter spør rett ut og er påtrengende. Mens jenter er litt mer low key ofte?

 

Hva er et nei?
Boogienight 2019:

Det er alt annet enn et klart ja.

SYZYGY 2019:

Nei
Et presset ja er et nei
Det er vanskelig å si nei flere ganger. Det er lett første gang, men etter hvert blir det veldig vanskelig. Da er det best å forsøke å fjerne seg fra situasjonen før det blir verre

 

Hva med å ombestemme seg?
Boogienight 2019:
Du bestemmer over din egen kropp og hvor grensene dine går.
Du har alltid lov til å endre mening
Ja, du har vetorett!
Det er fint om man sier ifra med et tydelig: «Stopp». Gutter er dårlige på å ta hint, det er bedre å si rett ut at man ikke vil mer.
Og i russetiden er det også alkohol inne i bildet, så da er det ennå bedre med klare meldinger og ikke små hint.
Viktig at jenta bare sier det rett ut, så det ikke skjer noe hun ikke egentlig liker eller er med på. Det er mye lettere å forstå.
Men det er selvsagt også viktig at gutta ser på jenta og forsøker å forstå på ethvert stadium at hun / om hun føler seg bekvem.
Spesielt når det er endel alkohol inne i bildet også.

SYZYGY 2019:
Det er lov å ombestemme seg.
Det er lov å ombestemme seg begge veier. Om du har sagt nei og så vil du si ja, eller om du har sagt ja, og ikke vil lengre er det greit å si nei. Det MÅ den andre godta
Tror det er veldig viktig å si ordet NEI. Det er ofte det som kan bli i brukt mot noen, at «du sa aldri nei».
La oss si det er alkohol er involvert, så kan det være vanskelig å tolke en situasjon. Så da tror jeg det er lurt å bare være tydelig med NEI.
Det kan være lett å bli overtalt selv om man ikke vil. Det kan man angre veldig på i etterkant. Hvis du er usikker, vent heller til en annen gang

 

 

 

 

 

 

2018:

 

Å mase om sex helt til den andre til slutt gir etter, kan i verste fall ende med en voldtektsanmeldelse. Dette er ikke en ukjent problemstilling blant ungdom.

Vi har snakket med 4 russegrupper om det å mase seg til sex. Har gutter og jenter forskjellig oppfatning av hva et nei er, hvor mange ganger kan man spørre om sex, og hva kan man gjøre for å unngå uønskede situasjoner?

Foto: Hitchcock

 

Hvor mange ganger kan man spørre/mase?

Hitchcock:
Signaler man får bestemmer litt det tror jeg. Jo fullere man er jo dårligere blir man til å tolke signalene. Ser litt svakt på et nei. Mange gutter vil jo bare ha det de ikke kan få.
– Du kan spørre hundre jenter 1 gang, men ikke én jente 100 ganger.
– Svarer hun ja etter 10 ganger er det et nei.

99 problems:
– Kan ikke spørre 10 ganger liksom. Ett nei skal holde.

Finesse:
– Det kommer an på svaret til jenta. Om hun sier «NEI» fra starten, er det bare én gang.
– Når du kommer tredje gang for å mase, så bør man jo backe off. Når du ikke får noe interesse fra jenta liksom. Ta et hint.

Arthur:
– Én gang, og kanskje vedkommende ombestemmer seg – og det er lov. Det er alltid lov å angre seg.


Hva er et nei?

Hitchcock:
– Det er en stor fordel å være tydelig på nei´et. At det er et bestemt nei. At det ikke er noen svak stemme, tvilende liksom. Gutter er ikke alltid de beste til å ta hint eller oppfatte signaler. Der må gutter bli bedre.

99 problems:
– «Jeg er ikke keen, jeg er sliten, jeg vil hjem, jeg er med venninner.» Det betyr NEI.

Finesse:
– Vær tydelig, si “NEI” så det aldri bli misvisende.

Arthur:
– Jenter kan være flinkere til å si nei og gi tydelige svar.

 

Ombestemme seg, hva skjer da? Hvordan kan man si ifra?

Hitchcock:
– Jenta kan jo være helt DER, men så rett før det skal skje ombestemmer hun seg og vil ikke. Da er det jo noen gutter som kan bli sure. De har sett og tolket signalene jenta sendte først. Man får bare la dem bli sure.

Hvordan kan hun si ifra?

Hitchcock:
– Først si at du ikke er keen likevel. Se hvordan gutten reagerer – en snill fyr har forståelse. Noen blir jo helt sånn «jo kom igjen a!». Hva man gjør da, det er vanskelig…
– Når man har fått et nei, og fortsetter å mase, kan det hende hun sier ja fordi hun er litt redd. Gutter er større, og til tider skumle. Et nei kan være at de sier andre ting, å ha grunner til å ikke være med deg. Og det er ok.
– Gutter er jo ekstremt dårlig på å ta hint. Og å da få et nei kan man bli sure, det er nok det jentene er redde for. Hvis man er på et rom og hun mister interessen, kan det være vanskelig for jenta om ikke gutten vil ta nei for et nei. Det er guttens ansvar.

99 problems:
-Ha samtalen før man drar noe sted, og det er alltid lov å ombestemme seg!

Finesse:
– Helt greit å si at det ikke funker der og da, så er det cool liksom. Hvis gutten er grei, tilbyr han seg at du kan få sove over eller skaffe deg en taxi. Sånn bør det være.
– Det kan bli kleint, eller han kan bli sur og bare «hvorfor ble du med hjem da?» Men det er lov å ombestemme seg! Du vurderer konsekvensene, at han kan bli sur, vanskelig å komme seg hjem osv, at du liksom ofrer deg selv og lar det skje på en måte. Men så finner du ut etterpå: «Var dette greit? Var dette en voldtekt?» Skal ikke være sånn…

Arthur:
– Man kan alltid ombestemme seg.

 

Verktøy eller tips i en slik situasjon?

Hitchcock:
– Hvis du får et ja og hun er mye fullere enn deg, da har man et ansvar.
Begge skal være klare på signaler, ikke være nølende i beslutninger. Si helt klart i fra, dette vil jeg, dette vil jeg ikke. Er noen for full, må man stoppe. Hvis en jente plutselig endrer mening MÅ det også være greit.

99 problems:
-Man MÅ si NEI, for å få frem nei`et.

Finesse:
– Du må ikke bare tenke på valgene du tar for seg selv. Men også valgene du er med å ta for en venn eller venninne når man drikker. Tror det er lett å føle skyld om man «har latt en venninne bli med noen hjem», som ikke burde ha skjedd. Ikke din feil, men tror mange kan tenke at det er det, i etterkant da. Så det er så viktig å være tydelige sammen og passe på hverandre.

Arthur:
– Er man i tvil, så si nei. Det er alltid lurt. Ikke bli med på noe hvis du ikke er helt sikker, da er det bedre å trekke seg unna.

Les mer om kampanjen her.