Annonse

Uønsket beføling, tafsing, bildedeling, sexpress kan både være seksuell trakassering etter likestillings- og diskrimineringsloven, og det kan være straffbart.

Seksuell trakassering er «enhver form for uønsket oppmerksomhet som har som formål eller virkning å være krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende, ydmykende og plagsom.», se likestillings- og diskrimineringsloven § 13. Loven gjelder mellom russen, på alle russearrangementer, i russebussen og på skolen.

Seksuell trakassering handler om uønsket oppmerksomhet rundt kjønn, kropp og seksualitet. Det holder at det er plagsomt for at det skal være et lovbrudd.  Det er den som opplever det som bestemmer om det er uønsket og plagsomt.

Det har ingenting å si hva den andre mente, hvis du opplever det som seksuelt krenkende. Man har ulike grenser for hva som er uønsket oppmerksomhet når det kommer til kropp og intimsoner. Noe som er greit fra en gutt eller jente, kan være helt uakseptabelt fra en annen.

Seksuell trakassering kan ha ulike former og veldig ulik alvorlighetsgrad. Det kan være alt fra kommentarer om kjønn, kropp, seksualitet og legning, forslag eller krav om sex, uønsket berøring, beføling og overgrep. Det kan også skje i sosiale medier, for eksempel seksualiserte bilder og nudes/dickpics. Felles for dette er at det oppleves som et overgrep mot den enkeltes personlige integritet.

Det er mange gråsoner mellom flørting og seksuell trakassering. Hvis man ikke har et bevisst forhold til at man har ulike grenser for hva som er greit, kan du fort utsette andre for seksuell trakassering. Flørting er gøy og gjensidig for begge parter, og det er ikke den type adferd som er ulovlig. Det er den seksuelle krenkelsen som ikke er gjensidig og som føles plagsom, ubehagelig, nedverdigende eller truende for en av partene som er forbudt etter likestillings- og diskrimineringsloven.

Top