2018 starter med et alko-ja for russen. Etter iherdig innsats fra flere arrangører har Politidirektoratet snudd og åpner opp for at russen igjen kan nyte medbrakt alkohol på russetreff.

For russen er dette en skikkelig gladmelding

Før fjorårets russefeiring la politiet ned forbud mot medbrakt alkohol på russetreff en rekke steder i landet. Dette er nå endret, slik at årets russ som vanlig kan nyte sin medbrakte alkohol.  Russen må selvsagt forholde seg til reglene som alle andre også må følge. Det vil si at det er samme regelverk som regulerer russefester som andre festivaler og konserter i Norge.

Ingen glassflasker

Selv om russen nå får ta med sin egen drikke på russetreff er det ikke uten enkelte regler. Mange arrangører ser faren ved å ha glassflasker tilgjengelig under arrangement, så dette er ikke tillatt på de fleste russetreffene. I følge Tryvannfestivalen har dette resultert i nedgang i kutt- og sår-skader på russetreff. Man skal altså slippe å falle i knust glass, og russen har lov til å ta med egen drikke så lenge det ikke er på glass.

Positivt for sikkerheten til russen

Mie Skard har vært ansvarlig for russetreffene på Tryvann i en årrekke. Hun sier at snuoperasjonen er ensidig positiv. Hun mener det er mye bedre at russen samles et sted med voksne til stede, fremfor at de skal gå gatelangs.

– Dersom russen ikke skulle få ha med medbrakt alkohol for eksempel på campen på russetreff, ville det ført til at ungdommene samles andre steder, uten sikkerhet. På russetreffene er det vakter, sanitetspersonell og et stort apparat for å ta vare på de som trenger hjelp. Det gjør russetiden tryggere.

Fordommer mot russetreff

Mediene har ofte oppslag om de store russetreffene. Skard mener pressen gir et uriktig bilde av arrangementene. – Mange har fordommer mot flatfyll på russetreff. Sannheten er at det stort sett er hyggelige og oppegående ungdom som har det fint sammen. Vi har også et veldig godt samarbeid med politiet. Og innleid helsepersonell sørger for at de som drikker for mye blir tatt vare på. Det er selvsagt også restriksjoner på hva slags alkohol russen får drikke på for eksempel Tryvannsfestivalen, sier hun.

Les mer om snuoperasjonen på NRK sine nettsider.