Unngå å havne i en gjeldsfelle på grunn av dårlige beslutninger i russetiden. Følg disse rådene for å bedre din økonomi og pengebruk i russetiden.

Russetiden nærmer seg med stormskritt, og du er sannsynligvis i full gang med planleggingen av det som skal bli et av livets høydepunkter. Men det kan fort bli en dyr affære dersom du ikke tar noen forhåndsregler.

 

Unngå å ende opp i en gjeldsfelle, vi har samlet noen gode tips.

Det er ikke uvanlig å bruke flere tusen kroner i russetiden. Mange begynner planleggingen an russetiden allerede mens man går i 1. klasse. Uansett om du skal være på buss eller ikke, koster klær og arrangementer en del penger. I tillegg kommer kanskje alkohol og annet underveis. Lag deg et budsjett i forkant, og lag en plan for hvordan du skal skaffe pengene.

 

Sørg for at du har de pengene du trenger i forkant

Enten du bruker oppsparte midler, jobber i butikk eller jobber dugnad med russegruppen, så sørg for at du har det du trenger til russetiden i forkant. Hvis du ser at det ikke strekker til, er det noe du må kutte ut. For eksempel et arrangement. Det koster mye å dra på store arrangementer hvis du i tillegg må betale for reise, overnatting, mat osv. Kanskje må du kutte ut noe for å unngå en gjeldsfelle.

 

Aldri bruk kredittkort

Det viktigste rådet er at du må unngå bruk av kredittkort og betalingsutsettelser. Det kan gjøre russetiden langt dyrere enn planlagt. Ikke ta opp forbrukslån eller pådra deg kredittkortgjeld for å finansiere russefeiringen. Dette er penger du ikke har og som skal betales tilbake med renter.

 

Avtale med russegruppen

Dersom du skal være på en russebuss er det viktig å inngå en bussavtale. Dette kan spare dere for mange unødvendige konflikter. Det samme gjelder hvis du er på vandregruppe eller skal spleise på ting med noen venner. Sørg for at dere er enige om rammene i forkant, og hvor mye penger dere skal bruke.

 

Husk angreretten

Husk at du i utgangspunktet har 14 dagers angrerett på alt du kjøper. Angreretten gjelder ikke for utstyr som er spesiallaget. Det vil si russekort, skolegensere etc. For kulturarrangementer (russetreff) er det ofte ikke angrerett, så vær sikker før du kjøper.

 

Sjekk klærne

De største leverandørene av russeklær har stort sett gode og ryddige vilkår, men hvert år er det noen som er uheldige. Dersom russeklær eller annet russeutstyr har feil eller mangler, har du rett til å klage på dette til leverandøren. Leverandøren skal betale returkostnadene. Opplever du noe som er ugreit, kan du klage dette inn for forbrukerombudet. Send en e-post til: ungforbruker@forbrukerombudet.no

 

Vurderer dere å kjøpe russebuss? Les disse tipsene for kjøp av russekjøretøy.