Nå nærmer russetiden seg for årets avgangselever, og  i midten av gledesrusen skal det også tas et viktig studie-valg. For noen er dette en skremmende periode, og spørsmålet vi har hørt så mange ganger tidligere kommer tilbake for alvor mellom jul og russetiden i tredjeklasse på videregående.

Det store spørsmålet

Hva skal du bli når du blir “stor”? De fleste skoleelever har gjennom årene utgitt utallige versjoner av svaret på hva de skal bli når de blir store. Fra barndomsalder er dette et spørsmål som kommer igjen, og igjen, og igjen. Og for hvert år endrer svarene til de fleste seg i større eller mindre grad.

Hvordan tar du egentlig det rette studievalget?

Like fullt som det er et viktig valg, er det også et vanskelig valg. Det er ikke så enkelt å vite hva og hvor man skal dedikere sitt yrkesfaglige liv. Men for å gjøre det enklere er det en del spørsmål du må stille deg selv. Hvilke fag liker du best på skolen? Hva er du flink til på skolen? Er det noe du brenner for? Ønsker du å være med å påvirke noe i denne verdenen? Hva er viktigst for deg – mennesker, informasjon eller ting? Hvilke aktiviteter føler du får tiden til å fly?

Fremtiden

Å ta det rette studievalget er vanskelig, og kanskje det første virkelig store valget du tar. Men det er også viktig å huske på at det er mulig å endre på dette i voksen alder. Det viktigste du kan gjøre er å ta fullstendig eierskap til valget. Det er du som skal leve med studiene og karrieren. Ikke familie eller venner.

Verdier

Verdsetter du fysisk arbeid eller sosiale sammenhenger? Er du analytisk, vil du ha innflytelse eller er frihet viktig? Vil du jobbe kreativt eller setter du mer pris på struktur og systemer? Dette er spørsmål som kan gi svar på hvilke verdier som er viktig for deg, og som er viktig i valg av studier.

Følelsesstyrt

Du skal selvfølgelig lytte til andre. Men lytt med omhu og ikke på hvem som helst. Dersom rådene du får ikke samsvarer med magefølelsen eller følelsene bør du være på vakt. Yrkesvalget bør faktisk foretas mest på grunnlag av følelser – ikke fornuft. Mange vil nok si det motsatte, men husk at du skal jobbe med noe som er riktig for deg.

Arbeidsutsikter

Bygg valget på dine sterke sider. Ved å velge yrke ut fra verdier og interesser har du den største muligheten til å gjøre det godt i arbeidslivet. Dersom du forbereder deg på de sidene hvor du har din naturlige styrke og dine talenter, vil det alltid være behov for din kompetanse og deltagelse.  Det er selvsagt viktig å tenke på fremtidige arbeidsutsikter, men kanskje i mindre grad enn du egentlig tror. For å best lykkes i arbeidslivet er det viktig å brenne for det du driver med.

Prøve og feile

Det finnes ingen fasitsvar på spørsmålet om hva man skal bli når man blir stor. Kun etter erfaring og prøving man kan konstantere om retningen og yrket er riktig vei for deg å gå. Det finnes heller ingen skam i å prøve og feile underveis. Det kan være nettopp denne leksen som baner deg inn på riktig felt i arbeidslivet. Da er det fint å ha startet et studie som vekker interesser i deg og kan motivere med sluttresultater mot arbeid du ønsker å utføre.

Ved hjelp av studietesten kan du få hjelp til å finne din videre utdannelse etter videregående.

Er du stresset over pengebruken russetiden påfører? Slik kan du unngå å gå i gjeldsfellen i rt.