RusseID er et ID-bevis for russ fra hele landet, og sendes ut i mars. Er du en av de som ikke har fått ut fingeren med bestillingen enda? Slapp av, du er ikke alene. Vi har møtt Helene Bjørnstad fra RusseID, som hjelper tusenvis av russ hvert år.

Er det vanskelig å bestille?

– Svaret er nei. Men, hvis noen lurer på noe skal de selvfølgelig få hjelp. Vi er tilgjengelige i chat på Facebook stort sett døgnet rundt. Ofte trenger noen RusseID raskt til et arrangement eller russekro et eller annet sted i landet, og da vil vi hjelpe dem så kjapt som mulig.

Men hva er egentlig grunnen til at så mange bestiller RusseID hvert år?

Vil ikke ha jukseruss

Helene forteller at hele poenget med RusseID er å bidra til å lage en tryggere russetid. – RusseID er med på å hindre jukseruss å komme inn på treffene. Vi synes russetiden skal være for russen, og ikke alle andre. Det merker vi at russen også synes er viktig. Vi opplever noen tilfeller med forsøk på juks hvert år, og legger ned mye ressurser for å utelukke disse.

Forsikret mot ulykke

RusseID-hjelperen fortsetter ivrig. – Men det viktigste er kanskje at RusseID inkluderer en forsikring slik at du kan føle deg trygg gjennom hele russetiden. Mange vet jo at ting kan skje i russetiden, og da er det greit med en ekstra sikkerhet. Russeforsikringen fra If inkluderer både ulykke, avbestillingsforsikringer for arrangementer, psykologisk førstehjelp og gratis tilgang til helsetelefon.

Populært tiltak

– Jeg opplever at russen er mest opptatt av ulykkesforsikringen. Russetiden er jo ikke farlig, men vi syns det er flott å se at russen er så opptatt av sikkerhet. Ifjor var over 10.000 russ forsikret.

Det betyr mange glade foreldre? Ja, #mammabetaler var en vanlig kommentar i chatten ifjor, ler Helene.

Hvordan får man RusseID?

– RusseID er kun ment for russ, så man må være avgangselev eller gå yrkesfag for å kvalifisere. Du går rett og slett bare inn på RT.no, fyller inn mobilnummer og informasjon om deg selv, laster inn bilde, og betaler med Vipps. Det koster fra kr 199,- inkludert forsikring, og varer hele året man er russ. Og om du har problemer med bestillingen, så kontakter du bare meg på Facebook.

Dyrt?

Russetiden er jo dyr for mange, hvilke tilbakemeldinger får dere rundt økonomien? – Vi ser at russen er veldig prisbevisst, og sammenlignet med tilsvarende produkter er jo dette en prisvinner. Det er et beskjedent beløp i forhold til hva de fleste bruker på russetiden totalt sett. RusseID koster omtrent det samme som to bokser med snus, og da mener vi vel at dette er en bedre investering for å si det sånn.

Her er andre tips til hvordan man kan spare penger i russetiden.

Hvordan spare penger i russetiden?