Russetid er for mange synonymt med venner, fest og kanskje alkohol. Men visste du at alkohol tørker ut kroppen? Er det én gang i livet det er viktig å drikke ekstra mye vann så er det nettopp nå i russetiden.

 

Det er selvsagt alltid viktig å drikke vann. Men spesielt viktig i russetiden hvor mange drikker mer alkohol enn vanlig. For alkohol dehydrerer nemlig kroppen, fordi alkohol hemmer utskillelsen av hormonet ADH fra hypofysen. Det er dette hormonet som sender signalet til nyrene om å holde vannet tilbake. Når dette hormonet hemmes strømmer det bokstavelig talt på.

Gratis vann gjør stor forskjell

Mie Skard fra Tryvannfestivalen, forteller at arrangementene går mye bedre dersom russen har lett tilgang på vann under arrangementene. Færre blir overstadig beruset og arrangementet generelt går roligere for seg.

I 2017 ble det laget dedikerte vannstasjoner, og det ble delt ut gratis vann til russen i egne flasker.

– Gratis vann til russen bør være en selvfølge for arrangører, mener Skard. – Det er fort gjort å drikke den ene ølen for mye som vipper deg over grensen fra å være beruset til å bli overstadig beruset. Dersom vann er synlig, gratis og lett tilgjengelig kan dette unngås i stor grad. I fjor så vi at russen stort sett drakk vann mot slutten av festen, fremfor mer alkohol. Drikker du vann reduserer du sjansen for å bli for full og bakfull. Men det aller viktigste er selvsagt å drikke med vett, sier hun.

Egne flasker og vanndunk i bussen
Slasher 2018 fra Østensjø er opptatt av å drikke vann i RT. De har blitt sponset med vannflasker og vanndunk i bussen igjennom “Drikk med vett” kampanjen.
– Etter jeg hørte om kampanjen, kjenner jeg at jeg ofte er tørst på vann på rulling. Før har jeg nok slukket tørsten med alkohol, men nå har dett gått opp for meg at det er vann jeg vil ha. Det er dessverre veldig vanskelig å få tak i vann på rulling da mange steder hindrer oss i å ta med vannflaske inn (bensinstasjoner o.l) Da velger man å åpne en ny øl i istedenfor. – sier Nora Auråker på Slasher som også er president på Oslo By Steinerskole. Gjengen er nå utstyrt med vanndunk og flasker ut russetiden.

Dehydrering og hormonelle endringer

Alkohol dehydrer kroppen, hormoner endrer seg og ettervirkninger medvirker til den berømmelige bakrusen.

Desto mer du drikker, desto verre dagen derpå. Alkohol er vanndrivende. Derfor blir kroppen dehydrert. Med lite væske og salter i kroppen blir smøringseffekten mellom hjernen og kraniet dårligere og fører til at hjernehinnene gnisser mot hverandre og gir skallebank. Dette kan i noen grad forebygges ved å drikke mye vann ved siden av alkoholen.

Du består av 60 prosent vann

Kroppen består av 60 prosent vann. Blant annet består blodet først og fremst av vann. Også musklene, lungene og hjernen inneholder mye vann. Vannet i kroppen fører oksygen til cellene, fjerne avfallsrester og sørger for at næringsstoffene du får i deg havner i de riktige organene. Vann har med andre ord svært viktige funksjoner.

Vann vedlikeholder, reparerer og fornyer cellene i kroppen din, samtidig som det øker forbrenningen og demper sultfølelsen.

Fordelene ved å drikke vann i russetiden

  • Vann er den sunneste tørstedrikken
  • Vann er helt kalorifritt
  • Vann er viktig for mange av kroppens egne prosesser
  • Vann øker konsentrasjonen din og øker yteevnen
  • Vann kan motvirke trøtthet og hodepine
  • Vann er viktig for hudens fuktighetsbalanse. Drikker du nok vann, ser huden yngre ut
  • Vann kan bidra til å redusere fyllesyke dagen derpå
  • Drikker du vann ved siden av alkohol har du mer kontroll på inntaket og reduserer sjansen for å bli full

Ha en god russetid og drikk med vett!